Światowy Dzień Ubogich

Recykling kulinarny – warsztaty



Jak zrobić dobry posiłek z resztek i dobrze wykorzystać to, co zbywa i szybko psuje się w naszych lodówkach i spiżarniach? Podczas ŚDU w Namiocie Spotkań odbędą się warsztaty kulinarne Chleba naszego powszedniego… gotuję, nie marnuję – recykling kulinarny.

Warsztaty kulinarne to propozycja dla ubogich, którzy podczas zajęć będą mogli dowiedzieć się jak stworzyć ciekawe inspiracje kulinarne umożliwiające tanie gotowanie. Warsztaty są również kierowane do każdego, kto chce pozbyć się wstydliwego problemu, jakim jest marnotrawstwo żywności.

Zajęcia w Namiocie Spotkań poprowadzą znani szefowie kuchni, wśród nich m.in. Joanna Studnicka, laureatka programu „MasterChef”, Ewa Wachowicz, czy gość specjalny – Marcel Lopez, szef kuchni z Ekwadoru. Każdy dzień warsztatów będzie posiadał swoje hasło przewodnie, które zostało zaczerpnięte z księgi przysłów polskich.

Warsztaty będą odbywać się od wtorku do soboty (14-18 listopada) w godz. 12-16 w Namiocie Spotkań na Małym Rynku.

 

Program:

14 listopada (wtorek), godz. 12.00-16.00: „Gość w dom, Bóg w dom – bliny z Ukrainy”

15 listopada (środa), godz. 12.00-16.00: ”Kto zjada ostatki ten piękny i gładki”

16 listopada (czwartek), godz. 12.00-16.00: „Pańskie niedojadki dobre dla czekoladki”

17 listopada (piątek), godz. 12.00-16.00: „Chleb i woda – nie ma głoda”

18 listopada (sobota), godz. 12.00-16.00: „Lepsza cnota w błocie niż niecnota w złocie” – gość specjalny: Marcel Lopez Szef kuchni z Ekwadoru

 

Oprac. Zofia Świerczyńska